миризлив

миризлив
прил. - ароматичен, благоухаен, благовонен, парфюмиран
прил. - зловонен, вонящ, смрадлив

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • смръдел — миризлив, мръсен мачка смръдела, мачък смръдел миризлива, мръсна котка …   Речник на Северозападния диалект

  • ананас — (лат Ananas sativus) бот вид тропско растение по потекло од Јужна Америка, со многу вкусен и миризлив плод …   Macedonian dictionary

  • ароматичен — (грч aroma) миризлив, мирисен …   Macedonian dictionary

  • бензол — хем течен, безбоен, миризлив, испарлив и запален (што се пали лесно) јаглеводород што се добива од катранот на камениот јаглен …   Macedonian dictionary

  • бизам — (лат bisamum) миризлив сок што се лачи од жлездите кај некои животни, се употребува како лек за нервите и како пријатен мирис, миризлива маст, миск …   Macedonian dictionary

  • ванила — (фр. vanille) бот. 1. вид тропско растение (лат. Vanilla planifolia) чиј миризлив плод (мешунка) се употребува како мирудија 2. плодот од тоа растение …   Macedonian dictionary

  • кумарин — (индијански) миризлив екстракт од некои растенија служи за парфимирање (на пр., на тутун, пијалаци и др.) …   Macedonian dictionary

  • куркума — (лат. Curcuma longa) бот азиско растение од фамилијата Zingiber од коренот се добива миризлив жолт прав што служи како мирудија (ќари) се употребува и за добивање на жолта боја …   Macedonian dictionary

  • ликер — (фр. liqueur) вид миризлив алкохолен пијалак од пречистен алкохол, шеќер, овошен сок и етерично масло …   Macedonian dictionary

  • манго — (лат. Mangifera indica) бот дрво од тропските краишта на Азија, Африка и Америка и плодот од него плодот е сладок и миризлив, голем колку јаболко …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”